Klockor blir smutsiga. Du tar av dig din klocka och inser att gummibandet som en gång var svart nu har en film av något som är både grönt och grått. Du skrapar bort detta lager med din penna och inser att det är dags för rengöring av klockan, men hur rengör man klockor?
Det som gör det lite svårt att göra rent klockor är att de för det mesta erbjuder hål och skrymslen som är svåra att komma åt. Armbandsur med vanlig spännesfunktion har ju många hål som samlar smuts och damm. Dessutom brukar själva låset vara utformat så att det kan bli smutsigt och förlora färg och glans på metallen.
Innan man börja rengöringen av exempelvis en Casio så måste man ta reda på om den tål vatten. Om det inte står “water resistant” på baksidan av klockan så kan man inte sänka ner den i ett vattenbad med disktvål. Då får man istället jobba med tops, tandpetare och tygbit för att peta bort smuts och polera glas och metall blankt igen. Klockor som är gjorda av ädelmetaller kan poleras med silverputs eller med medel för rengöring av metaller som guld och titan. Man ska dock vara försiktig så att medlet inte hamnar i det utrymme som kanske finns mellan glas och kant på klockan.
Sportklockor är lättare att rengöra eftersom de tål vatten. En sportklocka med gummiband kan man tvätta med tvål och vatten. Här kan det också bli läge att ta hjälp av tandpetare för att komma åt i hålen på armbandet. Med en gammal tandborste kan man varsamt skrubba bort det lager av smuts som lagt sig på klockans olika delar.
En klocka bör rengöras regelbundet så att smuts inte får fäste. Då kommer den att förbli snygg och attraktiv längre, och man slipper ofräsch lukt från armbandet.