Nils Ferlin, Gustaf Fröding, Esaias Tegnér, Göran Tunström, Selma Lagerlöf, ja listan kan göras lång av författare och poeter som vuxit fram i den värmländska skogen. Är det något med naturen i Värmland som formar folk att bli så litterärt framstående att resten av Sveriges befolkning gärna läser och läser om både prosa, dikt och sagor med naturskildringar från vilda Värmland?

Sjön Värmeln sägs ha lånat sitt namn till landskapet, och sjön själv ska ha fått namnet från att den aldrig fryser och det tycks den litterära andan inte heller göra då landskapet fortfarande presterar journalister och författare i allra högsta grad. Så råder det brist på fantasi eller det går stå i det egna skrivandet är det kanske dags att söka mäklare Karlstad med omnejd för att komma nära det där så mystiska vilda som inspirerat bland andra vår första nobelpristagare i litteratur.

Staden vid Klarälven som från början hette Tingvalla har brunnit ner flera gånger men idag ståtar med både domkyrka och universitet. På Hammarö finns en av Värmlands tre kända bevarade runstenar som vittnar regionens långa historia. Flera forntida gravhögar ligger också i grannskapet.

Kanske är det en blandning av den vilda naturen så nära inpå de gamla bosättningarna med rötter i forntiden som lett till att så många litterärt begåvade människor har sitt ursprung från detta sköna Värmland, eller är det för att solen alltid skiner?